I have an upcoming project

We'd love to hear about your vision, and talk about how we can help you bring it to life by uniting the skills of our teams.

We assemble project teams across the disciplines of Architecture, Interior Design, Landscape Architecture and Heritage, to create life-changing environments across Education, Community, Secure Spaces and Wellness spaces.

Learn More About Us
I’m interested in partnering with NBRS

Bringing design visions to life takes an incredibly diverse range of skills. If you'd like to explore ways we could work together, or share your experience in the sectors we work in, we'd love to talk.

Learn More About Us
I’d like to join the team

If you've got a design background, and are passionate about creating life-changing environments that respond to people's needs, we should talk.

Learn More About Us

Image 1 of 3View Gallery

262 Liverpool Street

Recovering history to form new contemporary perspectives

Scroll down

This Beaux-Arts style building in Darlinghurst was built in 1927 as the First Church of Christ Scientist, featuring a grand auditorium and pipe organ, as well as a foyer accessed from the classical portico and a Sunday School on the lower ground floor. The Church vacated the building in 2010 and it was converted to a private residence. Now creatively adapted into office space, the building has become Yirranma Place, occupied by the Paul Ramsay Foundation.

In 2018, Cornerstone commenced this adaptive re-use project to convert the building into commercial office space, to a design by SJB. NBRS prepared the Heritage Impact Statement and Updated Conservation Management Plan for the development application and have provided heritage advice throughout the construction works.

Conversion of the church into a private residence in 2010 included the addition of a two-storey structure within the auditorium. Other alterations over time had seen the building’s original steel windows replaced with aluminum and the addition of services and suspended ceilings concealing original features.

The project presented an exciting opportunity to reverse these intrusive alterations and reinstate aspects of the building’s original architectural quality. Steel windows were installed in the auditorium and lower ground floor, based on evidence of the original design. Conservation works were also carried out to the exterior of the building, including repairs to render and terrazzo.

During the construction works, suspended ceilings in the main foyer were removed, revealing the remnants of an original timber-framed light diffuser ceiling, electrically lit to simulate daylight. NBRS documented this original ceiling and worked with the project team to ensure that its central bay was reconstructed, incorporating the salvaged timber frames.

SJB’s design also saw the transformation of the roof space above the auditorium, creating a unique office space in which the steel trusses supporting the curved auditorium roof became a feature demonstrating the original construction of the building.

Alexander Mayes Photography

HeritageDiscipline
Darlinghurst, NSWLocation
CompletedStatus
Cornerstone Property GroupClient
SJB, Mainbrace ConstructionsCollaborators
Discipline
Heritage
Location
Darlinghurst, NSW
Status
Completed
Client
Cornerstone Property Group
Collaborators
SJB, Mainbrace Constructions
Samantha Polkinghorne
Director, Practice Lead - Heritage
Sophie Bock
Associate, Heritage
Samantha Polkinghorne
Director, Practice Lead - Heritage
Sophie Bock
Associate, Heritage