I have an upcoming project

We'd love to hear about your vision, and talk about how we can help you bring it to life by uniting the skills of our teams.

We assemble project teams across the disciplines of Architecture, Interior Design, Landscape Architecture and Heritage, to create life-changing environments across Education, Community, Secure Spaces and Wellness spaces.

Learn More About Us
I’m interested in partnering with NBRS

Bringing design visions to life takes an incredibly diverse range of skills. If you'd like to explore ways we could work together, or share your experience in the sectors we work in, we'd love to talk.

Learn More About Us
I’d like to join the team

If you've got a design background, and are passionate about creating life-changing environments that respond to people's needs, we should talk.

Learn More About Us

Image 1 of 4View Gallery

Middleton Correctional Centre

Preparing for a return to community

Scroll down

So much of the rehabilitation process is about perspective and positivity. By reducing the contrast between inside and out, we designed the Middleton Correctional Centre to be a secure, yet welcoming environment that eases transition back into communities.

The first of its kind in the state, Middleton Correctional Centre is a 260 bed, restricted minimum security prison. A stand-alone annex to the Middleton Medium Security Prison, it includes a wide range of prisoner services, including visits centre, health facility, recreational facilities, large industry workshop and program delivery spaces designed to reacclimatise prisoners with everyday life.

Our design intent was to create a campus style facility with a focus on open, community spaces that invited possibility. Gone was the idea of long rows of cells, and prisoners each have their own small cottage. Of course, security remained front of mind, so secure perimeters, clear sight lines and easy staff access were all part of the design. At its centre, accessible to all accommodation, a large flat sporting field created a strong sense of freedom, while contributing to everyday fitness.

Despite the brand new type of facility, the biggest challenge we faced was the restrictions of the site, much of which wasn’t on flat ground. Levelling the ground took some time, but with an existing facility on one side, and an active railway line on the other, preventing disruption to trains, and securing a perimeter around construction proved tricky.

The solution was to repurpose some of the existing buildings for both prison operations, and active perimeters, while ensuring minimal obtrusive lighting at night and clear access to rail corridors.

The low security facility helps inmates in the final stages of rehabilitation prepare for a return to life outside by engaging them in a welcoming, more open community.

Architecture, Landscape Architecture, Interior DesignDiscipline
Secure SpacesSector
Castlemaine, VICLocation
CompletedStatus
VIC Department of JusticeClient
Kane ConstructionsCollaborators
$200mBudget
Discipline
Architecture, Landscape Architecture, Interior Design
Sector
Secure Spaces
Location
Castlemaine, VIC
Status
Completed
Client
VIC Department of Justice
Collaborators
Kane Constructions
Budget
$200m
Rodney Drayton
Director - Operations
Anthea Doyle
Head of Studio - Melbourne, Sector Lead - Secure Spaces
Andrew Leuchars
Director, Practice Lead - Landscape Architecture
Hung-Ying Foong Gill
Associate, Interiors
Trevor Eveleigh
Technical Lead
    Rodney Drayton
    Director - Operations
    Anthea Doyle
    Head of Studio - Melbourne, Sector Lead - Secure Spaces
    Andrew Leuchars
    Director, Practice Lead - Landscape Architecture
    Hung-Ying Foong Gill
    Associate, Interiors
    Trevor Eveleigh
    Technical Lead

      We love to discuss transformative outcomes. Reach out to talk